Ervaar je angst? Wat kan acupunctuur voor jou betekenen?

Iedereen is weleens bang. Het is een emotie die onlosmakelijk is verbonden met je instinct om automatisch te handelen bij gevaarlijke situaties. Het verhoogt je adrenaline niveau in je lichaam en het maakt dat je kunt vluchten, vechten of bevriezen. Echter als je niet alleen bang bent in gevaarlijke situaties, maar vaak of constant in een angstige sfeer leeft, zorgt dat voor veel spanning en ook lichamelijke klachten.

Wat kan acupunctuur voor je betekenen bij teveel angst?

Bij angst is het water-element uit balans volgens de Chinese geneeskunde. Jij bestaat net als iedereen  voor het grootste deel uit water. Het is de energie van bewaren en opslaan. Vergelijkbaar met de winter: het leven aan de oppervlakte van de aarde lijkt te zijn verdwenen, maar is diep in de aarde wel in stilte aanwezig.
Het is een tijd van rust, van het verzamelen van onze reserves en het opladen zelf. Zodra bij iemand water in onbalans is kan er overmatige angst en opwinding zijn over dingen en situaties in het leven, ook al is er in werkelijkheid niets om bang of gestressed voor te zijn. Ook al zorgt het voor adrenaline: je leven verstilt door angst: je onderneemt niets of minder, omdat nieuwe dingen teveel angst opwekken. Je leven komt in een constante winter terecht.

Ervaar weer rust

Weer rust ervaren in je hoofd en lichaam is een levenskwaliteit. Je ervaart al na een paar behandelingen meer ontspanning in je lichaam en geest. En krijgt na verloop van tijd weer steeds meer zin om weer dingen te ondernemen in je leven. Gun jezelf de stap om meer rust te ervaren en onbezorgder in jouw leven te staan en maak een afspraak.

Angststoornis, paniekstoornis, fobie, ocs en ptss

Angststoornissen worden opgedeeld in gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, fobieën, obsessieve compulsieve stoornis (OCS) en posttraumatische stressstoornis. Ze kunnen chronisch zijn en veel leed veroorzaken. Naast emotionele symptomen zoals zorgen, verstoorde slaap, prikkelbaarheid en slechte concentratie, kan angst fysieke symptomen veroorzaken zoals zweten, misselijkheid, diarree, droge mond, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, koude handen, spierspanning en spierpijn en trillen, vaak plassen. Ook kunnen de symptomen van veel fysieke omstandigheden erger worden met stress, bijvoorbeeld prikkelbare darm syndroom, migraine en spanningshoofdpijn en rugpijn.

British Acupuncture Council factsheets

Het BAC heeft een lijst met factsheets over acupunctuur gepubliceerd wat geregeld bijgewerkt wordt.
De volledige lijst vind je op de website van het British Acupuncture Council. Hieronder vind je het linkje naar Angst en acupunctuur:
https://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/anxiety.html

US Veteran Affairs

The United States Department of Veterans Affairs heeft een heel stuk geschreven over de effectiviteit van acupunctuur bij veteranen en onder andere hun mentale gezondheid : Evidence Map of Acupuncture (pdf).

Geplaatst in Uncategorized.

Bevlogen acupuncturist en hypnotherapeut. Specialist in psychische problematiek en in gynaecologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *