Seksualiteit

Bijna elke vrouw krijgt wel eens te maken met seksuele problemen. Voorbeelden zijn geen zin hebben in vrijen, niet of moeilijk seksueel opgewonden raken, een droge vagina, pijnklachten bij de gemeenschap of niet in staat zijn tot een orgasme tijdens seks. Soms zijn deze problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over; soms blijven ze bestaan of verergeren ze.

Acupunctuur kan helpen onderliggende problemen op te lossen, zoals: te weinig energie, blokkades in het buikgebied, gespannenheid, geen goede verbinding tussen het denken en het gevoel, vaginale droogte.

Vaginisme

Een vaginistische reactie betekent het automatisch aanspannen van de spieren van de bekkenbodem. De opening van de vagina wordt zo heel nauw. Het lukt niet om seksuele gemeenschap te hebben. Zowel psychische als lichamelijke oorzaken of een combinatie van beide kunnen een rol spelen. Acupunctuur kan helpen om het vaginale gebied te ontspannen (geen vaginale acupunctuur, maar op benen, armen, buik, rug en hoofd).

Naast acupunctuur kan het zijn dat je oefeningen mee naar huis krijgt en kan het handig zijn om sexuoloog in et schakelen.

Een van mijn specialisaties is seksuele problematiek en acupunctuur. Ik heb met mijn scriptie: ‘Acupunctuur en Primaire Anorgasmie’ de scriptieprijs 2008 bij Qing Bai gewonnen.