Angst behandelen met acupunctuur

Iedereen is weleens bang. Het is een emotie die onlosmakelijk is verbonden met ons instinct om automatisch te handelen bij gevaarlijke situaties. Het verhoogt het adrenaline niveau in je lichaam en het maakt dat je kunt vluchten, vechten of bevriezen. Echter sommige mensen zijn niet alleen bang in gevaarlijke situaties, maar leven veel vaker of zelfs constant in een angstige sfeer. Dat zorgt voor veel spanning en naast psychische ook lichamelijke klachten.

Angststoornis, paniekstoornis, fobie, ocs en ptss

Angststoornissen worden opgedeeld in gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, fobieën, obsessieve compulsieve stoornis (OCS) en posttraumatische stressstoornis. Ze kunnen chronisch zijn en veel leed veroorzaken. Naast emotionele symptomen zoals zorgen, verstoorde slaap, prikkelbaarheid en slechte concentratie, kan angst fysieke symptomen veroorzaken zoals zweten, misselijkheid, diarree, droge mond, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, koude handen, spierspanning en spierpijn en trillen, vaak plassen. Ook kunnen de symptomen van veel fysieke omstandigheden erger worden met stress, bijvoorbeeld prikkelbare darm syndroom, migraine en spanningshoofdpijn en rugpijn.

Water element verbonden met angst

In de Chinese geneeskunde is al het leven op aarde en ook de mensen verbonden met de 5 elementen. Bij angst is het water-element uit balans. Wij mensen bestaan voor het grootste deel uit water. Het is de energie van bewaren en opslaan en vergelijkbaar met de winter: het leven aan de oppervlakte van de aarde lijkt te zijn verdwenen, maar is diep in de aarde wel in stilte aanwezig. Het is een tijd van rust, van het verzamelen van onze reserves en het opladen zelf. Het waterelement is verbonden met de blaas en de nieren. De emotie is angst; passend in omstandigheden waarin we voorzichtig moeten zijn en op onze hoede moeten zijn voor gevaar. Zodra bij iemand water in onbalans is kan er overmatige angst, alarm en waakzame opwinding zijn over dingen en situaties in het huidige of toekomstige leven, ook al is er in werkelijkheid niets om bang voor te zijn. Ook al zorgt het voor adrenaline: het leven verstilt door de angst: er wordt niets ondernomen omdat nieuwe dingen teveel angst opwekken. Je leven komt in een constante winter terecht.
Het kan ook dat er juist afwezigheid van angst is, bij een disbalans van het water element, ontkenning en diegene allerlei gevaarlijke dingen onderneemt om maar iets te voelen.

Strategie met acupunctuur

Bij een onbalans in het waterelement kijk ik altijd welke andere elementen betrokken zijn. Wordt het waterelement wel goed gevoed of wordt het overvraagd of overheersd door een ander element: dat bepaalt nl de strategie van de behandeling met acupunctuur.

British Acupuncture Council factsheets

Het BAC heeft een lijst met factsheets over acupunctuur gepubliceerd wat geregeld bijgewerkt wordt.
De volledige lijst vind je op de website van het British Acupuncture Council. Hieronder vind je het linkje naar Angst en acupunctuur:
https://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/anxiety.html

US Veteran Affairs

The United States Department of Veterans Affairs heeft een heel stuk geschreven over de effectiviteit van acupunctuur bij veteranen en onder andere hun mentale gezondheid : Evidence Map of Acupuncture (pdf).

Geplaatst in Uncategorized.

Bevlogen acupuncturist en hypnotherapeut. Specialist in psychische problematiek en in gynaecologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *