Menstruatie

De menstruatie is een goede indicator voor je gezondheid. Een regelmatige cyclus met normaal bloedverlies zonder pijn betekent dat je bloedproductie en de circulatie goed zijn.
Acupunctuur kan helpen je menstruele cyclus te balanceren, te reguleren en je klachten te verminderen zoals: irritatie, depressie, pijn in onderbuik, gevoelige borsten en hoofdpijn en ervoor zorgen dat je meer energie krijgt.

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus heeft te maken met de lever- of nierenergie. Deze zijn verantwoordelijk voor de biologische klok die de menstruele cyclus bepalen. Acupunctuur kan de leverQi vloeiend maken en stagnaties oplossen en/of  nierenergie versterken.

Pijnlijke menstruatie / endometriose

Het niet op gang komen van de menstruatie en/of veel pijn duidt vaak op een ‘bloedstagnatie’. Meestal is het menstruatiebloed dan donker van kleur en bevat klontjes.  De Qi die het bloed doet  stromen is te zwak en kan met acupunctuur versterkt worden.

Hevig bloedverlies

Bij een langdurige menstruatie of als er veel bloed verloren wordt, dan is de Qi te zwak om het bloed vast te houden. Dit kan ook leiden tot spataderen, gemakkelijk krijgen van blauwe plekken en  verzakkingen van de organen. Dit is goed met acupunctuur te behandelen.

Korte cyclus of wegblijven van menstruatie (PCOS)
Een te korte menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben. Door middel van pols- en tongdiagnose en een vraaggesprek stel ik de diagnose en behandel met acupunctuur.